Sinterklaas

Bazentip:De periode rondom Sinterklaas is voor kinderen (en hun omgeving) vaak een onrustige en spannende tijd. 🤯Extra pittig als je dealt met de gevolgen van hersenletsel.Hier volgen een aantal tips bedacht door mede-Breinbazen op social media:💡Vier pakjesavond alleen met het gezin om externe prikkels van andere neefjes/nichtjes etc te voorkomen.💡Vier het uitpakfeest op een tijdstip waarop jij het meeste energie hebt. Pakjesochtend, of pakjesmiddag klinkt ook goed toch?!💡Maak een planning van de dag, zowel voor jou als voor de kinderen. Niet ingevulde tijd = stuiterdestuitertijd🙃🤸🤼‍♂️🌋🙉💡Zet een Sintfilm op, zodat zowel de kinderen als jij een uurtje rust kunnen pakken tussendoor.💡Zorg dat je op tijd iets eet, overprikkeling in combinatie met te weinig eten is nooit een goed idee.💡Slapen de kinderen slecht wanneer ze hun schoen hebben gezet? Laat ze hun schoen overdag zetten (voor school bijvoorbeeld), zodat ze 's nachts lekker kunnen slapen (en jij ook!)💡Gebruik oordopjes om de meest scherpe geluiden te filteren.💡Een tip voor volgend jaar: begin extra vroeg met het inkopen van cadeautjes en verstop ze op een goede plek.💡Pak iedere keer alvast een paar pakjes in, in plaats van lastminute alles in één keer.💡Sint met volwassen kinderen? Lootjes trekken op afstand en de cadeautjes opsturen.👉Een extra tip van ons: zorg ervoor dat er in ieder geval één chocoladeletter in je eigen schoen zit dit jaar.🙋Hand omhoog als je zin hebt in januari.

Lees meer »

Pauze nemen

Bazentip:💡Plan voorafgaand aan de Kerstactiviteit jouw pauzemomenten in.🎄Veel Breinbazen voelen - door gezelligheidsadrenaline of afleiding tijdens een activiteit - de vermoeidheid niet aankomen (of negeren deze jalalala🙋‍♂️🙋‍♀️) 🎄Door pauze-momenten van te voren te plannen en eventueel te delen met anderen, voorkom je dat je over je grenzen gaat.🎄Tijdens een pauze kan je even checken hoe het met je gaat en of je het nog volhoudt.🎄Zet deze quote eventueel als screensaver op je telefoon, om je te herinneren rustig aan te doen.💡Gebruik oordoppen wanneer er teveel geluiden door elkaar binnenkomen.💡Stel een wandeling voor in de frisse lucht, of ga lekker alleen.💡Kies ervoor om, tussen de activiteiten door, echt te ontspannen en kies wat werkt voor jou. (Powernap, muziek, stilte, alleen zijn, liggen, bewegen, lezen, kerstfilm, kerstkransjes😜 etc.)💡Plan wat lege dagen na Kerst in, om te herstellen van deze drukke dagen.🤯 Toch overprikkeld, uitgeput en over grenzen gegaan? Kan gebeuren. Wees lief voor jezelf (en je naasten) en neem de hersteltijd die je nodig hebt.🤯 Bewaar het reflecteren op wat misging, voor een rustig moment ná de feestdagen. En schrijf de nieuwe inzichten alvast in je agenda bij Kerst 2020, zodat je ze volgend jaar kan gebruiken.🎄Wij wensen iedereen een liefdevolle Kerst toe, met een beetje extra ♥️ voor de eenzame Breinbazen.🌠Wat is jouw kerstwens voor (mede) Breinbazen?! #kerstprikkels #zininjanuari #ikkerstmismezelf #bazentips #feestdagen #vermoeidheid #overprikkeling #nietaangeborenhersenletsel #hersenletsel #breinbazen

Lees meer »

Voorbereiding

Bazentip:💡Natuurlijk kan niet alles tot in detail worden voorbereid of gepland, we zijn (gelukkig!) geen robots.💡Toch kan vooruit denken en plannen bij deze drukke dagen geen kwaad.💡Wat bazentips van ons:--> Overleg met je gezin of met jezelf aan welke sociale activiteiten jij gaat deelnemen. Soms is het verstandiger (alleen het woord al🤮) om niet overál aan mee te doen, hoe verdrietig ook.--> Spreek een begin- en eindtijd af en laat dit vooraf weten aan de anderen.--> Plan pauzes in bij lange activiteiten.--> Kies voor makkelijk waar dat kan.Denk aan: gerechten, outfit, aankleding, locatie etc.--> Durf hulp te vragen en bedenk dat dit voor anderen vaak een kleine moeite is.Denk aan: cadeautjes bedenken/kopen, koken, ophalen/thuisbrengen, eindtijd bewaken, zorgtaken overnemen (kids, huisdieren) etc.--> Probeer je aan je plan te houden, ook als de "gezelligheidsadrenaline" het overneemt.💡Wat is jouw bazentip voor andere Breinbazen om de feestdagen zo goed mogelijk voor te bereiden?

Lees meer »